• Anything but a Backpack Day

          • Koniec školského roku so sebou prináša aj uvoľnenie, školské povinnosti sa zmenšujú, a tak si aj batohy do školy zaslúžia svoj oddych. Triedna pani učiteľka 7.B Viera Töröková vyhlásila pondelok 20. 6. 2022 za deň Anything but a Backpack Day. Pravidlá sú jednoduché. Žiaci musia prísť do triedy so všetkým, čo potrebujú, v čomkoľvek, len nie v bežnom batohu. Musí to byť schopné uniesť ich učebnice a ostatné pomôcky. Limit neexistoval. Siedmaci nesklamali. Patrím im uznanie za kreativitu. Pozrite si zábavné alternatívy k batohom.

          • Máj lásky čas

          • Mesiac máj je za nami a tiež aj celoslovenská výzva „Máj, lásky čas – láska kvitne v každom veku“. Do tejto peknej výzvy sme za zapojili aj my. Žiaci prvého stupňa na hodinách výtvarnej výchovy vyrobili až 95 nádherných pozdravov plných kvetov a lásky, ktoré sme potom osobne odovzdali starkým v centre Gerium v Podunajských Biskupiciach. Pohľadnice boli odovzdať 6.6.2022 pani učiteľky Janka Bugárová a Zuzka Kmeťová. V očiach starkých bolo vidieť úprimnú radosť, to bolo pre nás najkrajšou odmenou. S určitosťou vieme povedať, že láska naozaj kvitne v každom veku.

          • Matematika pre prax

          • 7.6.2022 po obsahu prišiel v 6.A na rad aj objem. Ako vyzerá klasický plavecký bazén plný vody, si vieme predstaviť asi všetci. Ale to je nuda! Čo tak vykopať bazén v tvare písmen L či žirafy?! Dá sa vôbec vyrátať, koľko litrov vody budeme potrebovať na napustenie takéhoto bazéna? Alebo koľko m³ hliny musím vykopať, aby bola studňa hotová? Samozrejme, že dá! Pre lepšiu predstavivosť sa šiestaci „zahrali“ s kockami. Jedna kocka - 1m³. No a hneď to išlo ľahšie. Hurááá! Bazén napustený! Prázdniny môžu začať.

          • Jaskyňa Driny a včelia farma Včelovina

          • Naši druháci 7.6.2022 po prvýkrát vyrazili na školský výlet spolu s pani učiteľkami Mgr. Dominikou Vojtilovou, Jankou Bugárovou a pani vychovávateľkou Mariannou Behúňovou. Zamierili si to do jaskyne Driny, o ktorej toho veľa počuli. Bolo pre nich výzvou zdolať o niečo náročnejší výstup. Stálo to však za to! V jaskyni Driny videli hneď niekoľko stalagmitov a stagnátov, ktoré pripomínali korytnačku, trpaslíka či plačúcu nevestu. Niektorým sa pošťastilo a zbadali aj prelet netopiera.

            Po zaujímavom pobyte v jaskyni sme sa presunuli na včeliu farmu - Včelovina. Deti získali mnoho nových vedomostí o včelách. Nenechali sa ale zahanbiť, veľmi pohotovo, správne odpovedali na otázky pána sprievodcu. Zúžitkovali tak to, čo sa naučili na hodinách prvouky. S deťmi sme ochutnávali aj rôzne medy ako napríklad kvetový či agátový med. Boli naozaj veľmi sladké :) Potom sa deti včelím tancom pretancovali až do výrobne sviečok, kde si jednu takú medovú sviečku vyrobili. Veríme, že si výlet naši druháci poriadne užili a budú na tento naň spomínať s úsmevom na tvári :)

          • Oznam

          • Oznamujeme všetkým rodičom budúcich prvákov, že Rozhodnutia o prijatí dieťaťa do 1. ročníka / neprijatí / prípadne odklady, si môžu vyzdvihnúť na sekretariáte školy v nasledovných termínoch:

            13.6.2022 pondelok:  od 7:30 do 15:30 hod.

            14.6.2022 utorok:      od 7:30 do 17:00 hod.

            15.6.2022 streda:      od 7:30 do 15:30 hod.

            16.6.2022 štvrtok:      od 7:30 do 17:00 hod.

            17.6.2022 piatok:       od 7:30 do 15:30 hod.

                                     

          • Výlet do TRIPLANDU

          • Po celoročnej poctivej práci si žiaci 7.B dopriali odmenu. Vo štvrtok 2. 6. 2022 sa vybrali na zaslúžený školský výlet. Navštívili múzeum optických klamov a ilúzií Tripland v Bratislave. Bol to deň plný zábavy, smiechu a umenia. Žiaci sa prostredníctvom reálnych  grafitov stali súčasťou umenia a umeleckých diel. Tieto grafity dávajú pocit, že sú reálne a živé. A také boli aj vlastné umelecké diela, ktoré si žiaci sami vytvorili. S nádhernými fotkami v mobile si všetci ešte dopriali sladkú bodku v podobe zmrzliny. Oddýchnutí a spokojní sa môžu teraz siedmaci pustiť ešte do posledných školských dní.

          • Smolenický zámok a Jaskyňa Driny

          • Naši šiestaci si spolu s učiteľmi Mgr. Luciou Časnochovou, Mgr. Kristiánom Leskom a asistentkou učiteľa Jankou Gerhátovou, 2. júna užili koncoročný výlet do Jaskyne Driny. Pôvodne sa domnievali, že jej názov je odvodený od „driny“, ktorú museli absolvovať, kým sa k jaskyni vôbec dostali. Avšak lektorka im počas prehliadky vysvetlila, že názov jaskyne je odvodený od kríka drienky (drieň obyčajný – Cornus mas), ktorý hojne rastie v okolí jaskyne. Po prehliadke „perly Malých Karpát“ sa žiaci vybrali pozrieť neďaleký Smolenický zámok. Všetkých uchvátil nielen krásny výhľad na zámok a pokojné prostredie, ale aj samotný výhľad zo zámockej veže na široké okolie.

          • Medzinárodný deň detí

          • je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Na Slovensku sa slávi od roku 1952.  Myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí vo Švajčiarsku v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala detskou chudobou, detskou prácou, prístupom k vzdelaniu a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo v svojich krajinách takýto deň, s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Nie je úplne jasné, prečo práve 1. jún bol vybraný ako MDD. Avšak tento dátum patrí medzi najobľúbenejšie vo svete. V tento deň by sa malo deťom uľaviť napr. odbremeniť ich od domácich prác alebo prípadne zrušiť domáce zákazy a tresty. Možno vám dopriať viac čokolády a zmrzliny, kúpiť drobný darček pre radosť. 

            Rodičia tejto školy pripravili sladké balíčky. Naša škola deťom dopriala športovú zábavu, pocit spolupatričnosti medzi spolužiakmi, nadväzovanie nových priateľstiev v rámci športového zápolenia a radosť z víťazstiev. Ďakujeme pani učiteľkám, pánom učiteľom a deviatakom, že pre žiakov prichystali tento netradičný a zábavný deň ako oslavu Medzinárodného dňa detí v roku 2022.

          • Workshop SadOVO

          • V piatok, 27. mája 2022, sa žiaci 6.A triedy spolu s pani učiteľkou Mgr. Luciou Časnochovou zúčastnili workshopu, ktorý bol realizovaný v rámci projektu SadOVO. Žiaci si užili dopoludnie plné aktivít, počas ktorých zistili, napríklad aj to, že ovocie z obchodov častokrát musí precestovať stovky kilometrov, kým sa k nám dostane a spoznali viaceré staré odrody našich ovocných stromov. Spoločne sme aj hľadali najvhodnejšie miesta na výsadbu stromov a kríkov na školskom pozemku a predbežne sme si ich pripravili na jesennú výsadbu, na ktorú sa veľmi tešíme.

          • ŽUPNÝ VÝJAZD

          • 27. mája 2022 do našej školy zavítala vzácna návšteva na čele so županom Mgr. Jurajom Drobom, podpredsedníčkou PhDr. Alžbetou Ožvaldovou, podpredsedom Mgr. Mikulášom Kripplom, PhD., starostom MČ Podunajské Biskupice Mgr. Zoltánom Pékom, prednostkou Ing. Marianou Páleníkovou a ďalšími desiatimi vzácnymi hosťami. Zaujímali sa o materiálno-technické vybavenie školy a stavebno-technické úpravy vybratých učební v projekte IROP. Škola sa mohla popýšiť aj úspešným napĺňaním plánov projektu Super Eko Škola. Vďaka brigáde sme sa mohli pochváliť vyvýšenými záhonmi, novým altánkom, úpravou priestranstva pred hlavným vchodom, atď.

          • Triedne aktívy

          •  Pozývame všetkých rodičov na triedne aktívy, ktoré sa uskutočnia v stredu 1.júna nasledovne: I. stupeň o 17:00 hod., II. stupeň o 17:30 hod.

                                                                                                                      Vedenie školy

          • Exkurzia – recyklácia plastov

          • Súčasťou projektu Super Eko Škola bola aj plánovaná exkurzia do recyklačnej spoločnosti General Plastic s.r. v Kolárove. V stredu, 25.5.2022, sa jej zúčastnilo 40 žiakov zo 6.A, 6.B, 7.A, 7.B + štyria pedagógovia. Naši návštevníci si mohli pozrieť proces, ako sa recyklujú plastové fľaše a stáva sa z nich polotovar na ďalšie spracovanie. Cestou domov si boli pozrieť aj vodný mlyn.

          • Kontrola

          • V utorok, 24.5.2022 sme mali štvorčlennú kontrolu z Ministerstva životného prostredia kvôli projektu Super Eko Škola. Kontrolovali sa nakúpené veci, ktoré sme deklarovali v jednotlivých správach, aktivity i finančné vedenie projektu. Pracovníci MŽP SR na záver uviedli, že sú s čerpaním a účtovaním finančných zdrojov spokojní, tak isto i s plnením cieľov, ktoré máme naplánované v projekte.

          • Fandíme Slovanu

          • Pani učiteľka Jana Bugárová vďaka ponuke Slovana zabezpečila pre našich žiakov lístky na dva futbalové zápasy. 1. mája 2022 Slovan (Bratislava) - Spartak (Trnava) 1:0 a 21. mája 2022 Slovan (Bratislava) - Šošoni (Žilina) 2:2. Po ukončení druhého zápasu Slovan oslavoval so svojimi fanúšikmi majstrovský titul. Zároveň bola vyhlásená súťaž o najkrajší/najzaujímavejší transparent. Naši žiaci, rodičia i učitelia zobrali túto výzvu vážne. Odmenou je, že sme za naše úsilie dostali vstupenky na tieto podujatia:
            31.5.2022 - prehliadka štadióna na Tehelnom poli
            21.6.2022 - divadelné predstavenie Narodil sa chrobáčik
            26.6.2022 - Neboj sa
            29.6.2022 - Svet hudby

            Tešíme sa na tieto akcie i z majstrovského titulu Slovana.
             

            Foto z 1. mája 2022

            Foto z 21. mája 2022

          • Matematika trochu inak

          • Chcete vidieť, ako vyzerá 1m² vedomostí? 20. mája na hodine matematiky žiaci zo  6.B takýto štvorcový meter múdrych poučiek, zaujímavých poznatkov i slov v cudzom jazyku dokázali vyskladať. Len si pozrite fotky a zistite  sami, aké je to jednoduché! I takto sa dá naučiť na hodine, ako treba vyrátať obsah štvorca a obdĺžnika. Vzorce na tento výpočet si žiaci overili aj prakticky s kamienkami na milimetrovej sieti. Všetci sa pri tom dobre zabávali. Pani učiteľka verí, že od dnešného dňa naozaj aj o polnoci šiestaci vyrátajú obsah akéhokoľvek štvorca či obdĺžnika :)

          • Brigády

          • 19. máj 2022 sa niesol v znamení brigád.

            Ráno prišli šiesti dobrovoľníci – pracovníci z firmy Dell, už po druhýkrát pomôcť škole. Natierali plot v priestore, kde sa začala výstavba altánku. Popoludní sa popri plote zasadilo 60 ks vavrínovcov, ktoré postupne vyrastú a vytvoria nám zelený plot v novovytvorenom priestore bývalej ovocnej záhrady. Brigádnici rozvozili 16 ton zeminy, naplnili zeminou vyvýšené záhony, na dvore do nich zasadili liečivé rastliny, pri hlavnom vchode položili okrasné tvárnice, zem prikryli kôrou. Pracovali učitelia, zamestnanci školy, rodičia i žiaci. Urobilo sa skutočne veľa užitočnej a záslužnej práce. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili na skrášľovaní exteriéru našej školy. Foto

            25.5.2022 p. Ščepka, náš rodič nám pomohol s kutivátorom upraviť okolie altánka.

          • PIKOPRETEK

          • Vo štvrtok, 19. mája 2022, sa uskutočnil v dopoludňajších hodinách na Železnej studienke 23. ročník Pikopreteku. Súťaž bola určená pre žiakov 5. až 9.ročníka. Žiakov sprevádzali pani učiteľky Mgr. Daňková a Jana Gerhátová.

            Naša škola mala zastúpenie v každej kategórii. Celkové počty: P5 – 22 družstiev, P6 – 31 družstiev, P7 – 33 družstiev, P8 – 27 družstiev, P9 – 25 družstiev. Stretli sa rovesníci zo všetkých častí Bratislavy, Senca, Trnavy, Senice, Banskej Bystrice, Prievidze, Podvysokej, Hamuliakova.

            Začiatok trasy bol na Partizánskej lúke. Prejdenie celej trasy trvalo asi dve hodiny, čo bolo cca 5,6 km s 9 súťažnými stanovišťami.

            Všetci naši pikopretekári dobehli úspešne do cieľa. Po dobre vykonanej práci sme sa hladní, unavení, obohatení o novú zaujímavú skúsenosť vrátili do školy.

            Veľká vďaka všetkým žiakom za výbornú reprezentáciu ZŠ Bieloruská.

          • Zelené obrazy

          • Jedným z plánov projektu Super Eko Škola je aj rozmiestnenie zelených obrazov v interiéri školy. V utorok, 17.5.2022, ich vyrábali siedmačky z našej školy pod vedením pani učiteľky Mgr. Marty Nuttovej a lektorky Jany Árpovej z firmy Šebestová – machové obrazy, ktorá nám poskytla mach aj polotovary stromov.

          • 18. mája 2022

          • sa uskutoční testovanie piatakov. Žiaci 5.A prídu do školy tak, aby boli o 7:45 h. v triede. Prinesú si pomôcky potrebné k testovaniu.

            1. – 4. ročník sa učí podľa rozvrhu.

            6. – 9. ročník má z organizačných dôvodov riaditeľské voľno. Žiaci sú automaticky odhlásení z obeda.

            Školský klub detí má prevádzku bezo zmeny.
            Školská kuchyňa varí.