• Triedne aktívy

          •  Pozývame všetkých rodičov na triedne aktívy, ktoré sa uskutočnia v stredu 1.júna nasledovne: I. stupeň o 17:00 hod., II. stupeň o 17:30 hod.

                                                                                                                      Vedenie školy

          • Exkurzia – recyklácia plastov

          • Súčasťou projektu Super Eko Škola bola aj plánovaná exkurzia do recyklačnej spoločnosti General Plastic s.r. v Kolárove. V stredu, 25.5.2022, sa jej zúčastnilo 40 žiakov zo 6.A, 6.B, 7.A, 7.B + štyria pedagógovia. Naši návštevníci si mohli pozrieť proces, ako sa recyklujú plastové fľaše a stáva sa z nich polotovar na ďalšie spracovanie. Cestou domov si boli pozrieť aj vodný mlyn.

          • Kontrola

          • V utorok, 24.5.2022 sme mali štvorčlennú kontrolu z Ministerstva životného prostredia kvôli projektu Super Eko Škola. Kontrolovali sa nakúpené veci, ktoré sme deklarovali v jednotlivých správach, aktivity i finančné vedenie projektu. Pracovníci MŽP SR na záver uviedli, že sú s čerpaním a účtovaním finančných zdrojov spokojní, tak isto i s plnením cieľov, ktoré máme naplánované v projekte.

          • Fandíme Slovanu

          • Pani učiteľka Jana Bugárová vďaka ponuke Slovana zabezpečila pre našich žiakov lístky na dva futbalové zápasy. 1. mája 2022 Slovan (Bratislava) - Spartak (Trnava) 1:0 a 21. mája 2022 Slovan (Bratislava) - Šošoni (Žilina) 2:2. Po ukončení druhého zápasu Slovan oslavoval so svojimi fanúšikmi majstrovský titul. Zároveň bola vyhlásená súťaž o najkrajší/najzaujímavejší transparent. Naši žiaci, rodičia i učitelia zobrali túto výzvu vážne. Odmenou je, že sme za naše úsilie dostali vstupenky na tieto podujatia:
            31.5.2022 - prehliadka štadióna na Tehelnom poli
            21.6.2022 - divadelné predstavenie Narodil sa chrobáčik
            26.6.2022 - Neboj sa
            29.6.2022 - Svet hudby

            Tešíme sa na tieto akcie i z majstrovského titulu Slovana.
             

            Foto z 1. mája 2022

            Foto z 21. mája 2022

          • Matematika trochu inak

          • Chcete vidieť, ako vyzerá 1m² vedomostí? 20. mája na hodine matematiky žiaci zo  6.B takýto štvorcový meter múdrych poučiek, zaujímavých poznatkov i slov v cudzom jazyku dokázali vyskladať. Len si pozrite fotky a zistite  sami, aké je to jednoduché! I takto sa dá naučiť na hodine, ako treba vyrátať obsah štvorca a obdĺžnika. Vzorce na tento výpočet si žiaci overili aj prakticky s kamienkami na milimetrovej sieti. Všetci sa pri tom dobre zabávali. Pani učiteľka verí, že od dnešného dňa naozaj aj o polnoci šiestaci vyrátajú obsah akéhokoľvek štvorca či obdĺžnika :)

          • Brigády

          • 19. máj 2022 sa niesol v znamení brigád.

            Ráno prišli šiesti dobrovoľníci – pracovníci z firmy Dell, už po druhýkrát pomôcť škole. Natierali plot v priestore, kde sa začala výstavba altánku. Popoludní sa popri plote zasadilo 60 ks vavrínovcov, ktoré postupne vyrastú a vytvoria nám zelený plot v novovytvorenom priestore bývalej ovocnej záhrady. Brigádnici rozvozili 16 ton zeminy, naplnili zeminou vyvýšené záhony, na dvore do nich zasadili liečivé rastliny, pri hlavnom vchode položili okrasné tvárnice, zem prikryli kôrou. Pracovali učitelia, zamestnanci školy, rodičia i žiaci. Urobilo sa skutočne veľa užitočnej a záslužnej práce. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili na skrášľovaní exteriéru našej školy. Foto

            25.5.2022 p. Ščepka, náš rodič nám pomohol s kutivátorom upraviť okolie altánka.

          • PIKOPRETEK

          • Vo štvrtok, 19. mája 2022, sa uskutočnil v dopoludňajších hodinách na Železnej studienke 23. ročník Pikopreteku. Súťaž bola určená pre žiakov 5. až 9.ročníka. Žiakov sprevádzali pani učiteľky Mgr. Daňková a Jana Gerhátová.

            Naša škola mala zastúpenie v každej kategórii. Celkové počty: P5 – 22 družstiev, P6 – 31 družstiev, P7 – 33 družstiev, P8 – 27 družstiev, P9 – 25 družstiev. Stretli sa rovesníci zo všetkých častí Bratislavy, Senca, Trnavy, Senice, Banskej Bystrice, Prievidze, Podvysokej, Hamuliakova.

            Začiatok trasy bol na Partizánskej lúke. Prejdenie celej trasy trvalo asi dve hodiny, čo bolo cca 5,6 km s 9 súťažnými stanovišťami.

            Všetci naši pikopretekári dobehli úspešne do cieľa. Po dobre vykonanej práci sme sa hladní, unavení, obohatení o novú zaujímavú skúsenosť vrátili do školy.

            Veľká vďaka všetkým žiakom za výbornú reprezentáciu ZŠ Bieloruská.

          • Zelené obrazy

          • Jedným z plánov projektu Super Eko Škola je aj rozmiestnenie zelených obrazov v interiéri školy. V utorok, 17.5.2022, ich vyrábali siedmačky z našej školy pod vedením pani učiteľky Mgr. Marty Nuttovej a lektorky Jany Árpovej z firmy Šebestová – machové obrazy, ktorá nám poskytla mach aj polotovary stromov.

          • 18. mája 2022

          • sa uskutoční testovanie piatakov. Žiaci 5.A prídu do školy tak, aby boli o 7:45 h. v triede. Prinesú si pomôcky potrebné k testovaniu.

            1. – 4. ročník sa učí podľa rozvrhu.

            6. – 9. ročník má z organizačných dôvodov riaditeľské voľno. Žiaci sú automaticky odhlásení z obeda.

            Školský klub detí má prevádzku bezo zmeny.
            Školská kuchyňa varí.

          • Pasovanie prvákov

          • 13. mája 2022 prváci zažili tradičnú slávnosť PASOVANIE PRVÁKOV. Žiaci recitovali, spievali, tancovali. Ukázali svojim rodičom a blízkym, čo všetko sa v prvom ročníku naučili. Pani riaditeľka ich pasovala za žiakov našej školy a z rúk pani zástupkyne dostali knižku Rozprávkové príbehy, ktorú si už vedia sami prečítať. Na záver si urobili spoločné fotografie. Ďakujeme pani učiteľkám, elementaristkám, za ich celoročnú prácu s našimi prváčikmi. Foto 1.A    Foto 1.B

          • Expedícia – Pod vodnou hladinou

          • Žiaci 6.A triedy sa 11. mája 2022 zahrali na výskumníkov počas expedície s názvom Pod vodnou hladinou na Železnej studienke. Sprevádzala ich pani učiteľka Mgr. Lucia Časnochová a pani asistentka Janka Gerhátová pod vedením lektoriek z Inštitútu aplikovanej ekológie DAPHNE. Žiaci zistili, že život v riečnom ekosystéme je veľmi rozmanitý. Podarilo sa im nájsť rôzne živočíchy, ktoré sa ukrývali pod vodnou hladinou. Zistili ako vyzerá mláďa potápnika či žaby. Objavili “vodného škorpióna“, ale aj schránky s larvami potočníkov a rôznych mäkkýšov. Foto

          • Exkurzia do prírodovedného laboratória

          • Aká je práca v prírodovednom laboratóriu? Čo všetko musí vedec ovládať?… Na tieto a mnohé ďalšie otázky si počas exkurzie do prírodovedného laboratória na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského odpovedali žiaci 7. B triedy, ktorú absolvovali s pani učiteľkami Mgr. Luciou Časnochovou a Mgr. Vierou Törökovou 10. mája 2022. Žiaci sa zahrali na detektívov, kde skúmali otlačky prstov, ale aj zisťovali, či bol páchateľ fajčiar. Objavili, že nie každá fixka v sebe skrýva len jednu farbu, naučili sa posielať tajné správy. Dozvedeli sa niečo o rastlinných farbivách a aké dôležité je mať správne hodnoty EKG. Foto

          • 8. MÁJ

          • 8. mája si každoročne pripomíname víťazstvo boja nad fašizmom v roku 1945. Tento rok sme v tento deň, druhú májovú nedeľu, oslavovali aj DEŇ MATIEK. Mama, je slovo kratučké, milé, láskavé. Slovo, ktoré sa každé batoľa naučí vysloviť medzi prvými. Je ospievané v poézii, zhmotnené v umení a navždy zachované v srdci každého z nás. Mama - to je láska sama, prevtelená do ženy, je to láska, ktorá nás sprevádza celým životom. Je nevýslovne trpezlivá, chápavá, milá a obetavá. Naša mamička. Navždy ostaneme jej dieťaťom. Tento prekrásny sviatok si minulý týždeň pripomenuli aj naši žiaci, keď tvorili rôzne drobné darčeky a pozdravy pre svoje mamičky. Foto

          • Bezpečne na internete

          • Školu oslovili tretiaci so Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej na Halovej ulici v Bratislave, že by prišli radi odprezentovať svoj projekt Bezpečne na internete v rámci projektu IB Awarness. Boli u nás 6.5.2022. Počas 1. vyučovacej hodiny vzdelávali siedmakov, počas 2. VH boli s ôsmakmi. Téma a prezentácia zaujala hlavne siedmakov. No aj tak sme radi, že takíto o kúsok starší rovesníci prišli medzi našu dospievajúcu mládež rozprávať o takejto citlivej téme. Chlapci, ďakujeme. Foto

          • Slovenskô ako maľované. HLASUJME!

          • V obchodnom reťazci Lidl sa začala súťaž Slovenskô ako maľované, v ktorej sa súťaží o vzdelávacie pomôcky. Zapojiť sa môžu všetky slovenské základné a stredné školy.

            Naša škola je v 6. kategórii. Hlasujte za našu školu. AKO?

            K nákupu za každých 20,-€ dáva LIDL balíček nálepiek alebo sa dá balíček kúpiť v Lidli - tento týždeň cez kupón za 0,39 €. V balíčku okrem nálepiek je aj QR kód, s ktorým sa hlasuje pre školu na webstránke:
            https://malovaneslovensko.lidl.sk/sutaz

            Pri volení napíšete: Bratislava - Podunajské Biskupice 

            Školu vyberiete zo zoznamu: Základná škola - Bieloruská 1

            A dole buď naskenujete QR kód alebo vypíšete kód z kartičky. 

            Veríme, že spoločnými silami zvíťazíme a vyhráme školskú techniku pre našu školu.

          • Stretnutie s Goethem

          • Stretnutie s Goethem je tradičná súťaž v prednese nemeckej prózy a poézie. Na našej škole sme si takúto malú slávnosť nemeckej literatúry usporiadali po prvýkrát, zatiaľ len na úrovni triedneho kola, v 7.B - 25.3.2022 a v 6.B - 28.3.2022. Žiaci pracovali s pôvodným originálnym lyrickým textom. Tým kreatívnym sa podarilo napísať aj vlastné minibásničky v nemčine. Na záver odvážni žiaci predniesli zatiaľ len nesúťažne krátke básničky. Tí najodvážnejší predstavili spolužiakom aj svoje literárne prvotiny :)