• Školské maratónske hry

          • 27.3.2023 sme pod záštitou ČSOB usporiadali pre žiakov z okresu Bratislava II Školské maratónske hry, ktoré sú súčasťou ČSOB Bratislava Marathon 2023. Asi stovka účastníkov si mohla medzi sebou zmerať sily v päťčlenných družstvách v štyroch netradičných disciplínach. Organizátori aj súťažiaci si užili pohybu. S dobrým pocitom, že sme niečo urobili pre svoje zdravie, sme sa rozchádzali.

          • Medzinárodný deň lesov

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa lesov (21. marec) si žiaci 5.A triedy, na hodine biológie, zopakovali svoje vedomosti o lesnom ekosystéme. Venovali sa dôležitosti machov v lesnom ekosystéme, kedy realizovali veľmi jednoduché pozorovanie, ktorým potvrdili ich neodmysliteľné postavenie v oblasti hospodárenia s vodou. V školskom areáli žiaci správne identifikovali naše najbežnejšie ihličnaté dreviny, ale aj lišajníky a jarné byliny. Niektorým žiakom sa podarilo nájsť aj živočíchov, ktorých správne určili.

          • Testovanie 9

          • Dňa 22.3.2023 sa na celom Slovensku konalo Testovanie 9/2023 z predmetov matematika a  slovenský jazyk. Na našej škole sa ho zúčastnilo 30 žiakov deviateho ročníka. Všetci sme si už na chvíľku vydýchli, nakoľko to máme za sebou a nič iné neostáva, iba čakať na výsledky, ktoré sa majú žiaci dozvedieť 21. apríla 2023. V máji ich čakajú ešte prijímacie skúšky na stredné školy. Držíme im palce a prajeme veľa úspechov.

          • Deň vody

          • Už tri desaťročia je 22. marec Svetovým dňom vody. Voda je životodarná tekutina, je neodmysliteľnou súčasťou nášho života, zároveň je najcennejším prírodným zdrojom. Bez vody nie je možný rozvoj žiadnej spoločnosti či ľudstva. Dnes sú ale vodné zdroje vystavené zvyšujúcim sa požiadavkám modernej doby, veľkou záťažou je jej znečisťovanie. Všetky tieto skutočnosti sme si pripomínali 22. marca 2023 na vyučovacích hodinách. Väčšina z nás reagovala na výzvu, aby sme prišli oblečení v modrom. To, že vnímame problematiku dostatku čistej pitnej vody pre život, sme vyjadrili vytvorením „živej“ kvapky vody na školskom dvore.

          • Divadielko v knižnici

          • 21. marca 2023 k nám opäť prišli predškoláci z MŠ Estónska 7 v počte 20 so svojimi pani učiteľkami. Pani učiteľka Mgr. Katarína Franková so svojimi štvrtákmi pre nich prichystali program. Najprv im naši žiaci predviedli krátke divadielko, rozprávku Ťahal dedko repku. Potom si detičky repku vyfarbili, lepili si obrázky z rozprávky a na záver si spolu zaspievali a zatancovali pesničku o repke. Predškoláci odchádzali z našej školskej knižnice plní nových zážitkov.

          • Svet okolo nás

          • Žiaci druhého stupňa na krúžku Svet okolo nás pod vedením Mgr. Lucie Časnochovej absolvovali blok, ktorý bol venovaný chémii. Najväčší záujem a nadšenie žiaci prejavili pri tvorbe kryštálov z modrej skalice a soli, kedy sa im podarilo vypestovať kryštály vo veľkosti až 6 cm. Ďalšia aktivita, ktorá žiakov zaujala bolo oddelenie farbiva z rôznych sladkých malinoviek. V závere skonštatovali, že nie je nad čistú vodu!

          • Ponožková výzva

          • 21. marca bol svetový deň Downovho syndrómu, na počesť ktorého sa naši žiaci 1. - 9. ročníka zapojili do PONOŽKOVEJ VÝZVY, ktorá nám má pripomenúť, že každý sme iný, a to robí náš svet pestrejším a lepším. Tejto téme sme venovali aj čas na vyučovaní, kde sme sa snažili viesť žiakov k tolerancii, inakosti, odlišnosti a rozdielnosti medzi nami.

          • TESTOVANIE 9 (22. marec 2023)

          • Žiaci deviatych ročníkov prídu do školy tak, aby o 7:45 hod. boli v triede, kde sa uskutočnia testy. Prinesú si so sebou všetky povolené potrebné učebné pomôcky. Pri vstupe do budovy školy sa prezujú. Po skončení testovania odchádzajú domov.

            Žiaci 1. - 4. ročníka sa učia podľa riadneho rozvrhu.

            Žiaci 5. - 6. ročníka majú upravený rozvrh. Učia sa 5 vyučovacích hodín.

            Žiaci 7. - 8. ročníka majú riaditeľské voľno.

            Vo štvrtok, 23.3.2023 sa všetci žiaci učia podľa riadneho rozvrhu.

          • Hravá biológia

          • V uplynulom týždni žiaci 5. ročníka realizovali zaujímavú aktivitu na hodine biológie s pani učiteľkou Mgr. Luciou Časnochovou. Počas vyučovania mali žiaci za úlohu vyhľadať informácie o rybách, ktoré žijú v našich slovenských riekach. Počas aktivity si precvičili skupinovú prácu, komunikáciu, ale aj deľbu práce. V závere hodiny svoju prácu odprezentovali pred celou triedou. Aktivita sa žiakom páčila a mnohí zistili, že nie všetky ryby sú maličké. (17.3.2023)

          • Včielky samotárky

          • V piatok, 17.3.2023, sme úspešne zahájili projekt Včielky do školy. V prvej fáze sme mali pripraviť úle, v ktorých sa nachádzali trubičky. Deviataci pod vedením p. uč. Nuttovej sa postarali o zaslepenie trubičiek blatom. Tak pripravili príbytok pre nasťahovanie včielok v podobe KOKONOV (nevyliahnutých včiel). Rod: Osmia. Výhodou chovu týchto včiel oproti medonosným včelám je, že lietajú a opeľujú už od 5°C, nepotrebujú žiadnu včelársku výbavu, samotárske včely neštípu, sú mierumilovné.

          • Predškoláci v našej škole

          • 16.3.2023 navštívila našu školu ďalšia skupina predškolákov v počte 45 detí z MŠ Podzáhradná. Prišli so svojimi pani učiteľkami, aby si prezreli naše priestory. Žiaci boli v dvoch triedach u prváčikov. Navštívili žiacku knižnicu, kde mali druháci Čítanie. V odbornej učebni Kuchynka, kde sa žiaci učia variť a robiť rôzne pochúťky, dostali misku zdravej výživy. Nakoniec sa  usadili v školskej jedálni, kde im naši žiaci predviedli krátky kultúrny program. Škôlkári nám tiež zaspievali a zarecitovali, čo sa s pani učiteľkami naučili. Veríme, že sa im u nás páčilo a mnohí z nich prídu v apríli  k nám aj na zápis do 1. triedy.

          • Hviezdoslavov Kubín (69.ročník)

          • Dňa 14.3.2023 sa na našej škole uskutočnil Hviezdoslavov Kubín, 69.ročník, v umeleckom prednese poézie a prózy. Je najstaršou a najprestížnejšou súťažou a zároveň vrcholným podujatím tohto druhu. Hlavným cieľom je rozvíjanie nadania a umelecko-odborný rast našich žiakov. Žiaci si vyskúšali vystupovanie a prácu s publikom. Všetkým deťom gratulujeme a veríme, že si odniesli krásny umelecký zážitok.

          • Tvorivé dielničky

          • 9.3.2023 sme opäť privítali predškolákov z Materskej škôlky na Estónskej ul. 3. Tvorivé dielničky pre nich prichystala pani učiteľka Čelková Majerčíková so svojimi štvrtákmi. Na úvod ich privítali krátkym kultúrnym programom. Potom šikovné ruky škôlkárov za pomoci štvrtákov začali zhotovovať srdiečka. Veríme, že svojim dielkom urobili radosť tým, ktorým srdiečka darovali.

          • Mokrade a život v krajine

          • Naši žiaci z 2.B, 3.A a 3.B si v týždni 13. - 17.02.2023 pripomenuli Svetový deň mokradí (2. február). Počas interaktívnej prednášky od pani lektorky z DAPHNE sa dozvedeli, čo sú to mokrade a prečo sú tak veľmi dôležité. Názorne a v skutku trefne si ukázali na maketách mesta a mokrade ako voda vsiakne/ nevsiakne do pôdy. Na záver si deti vyrobili svoje vlastné "mokraďové knižky". Akciu sprostredkovala p. u. Mgr. Lucia Časnochová spolu s triednymi pani učiteľkami.

          • Veľtrh žiackych cestovných kancelárií

          • Žiaci 5.A triedy si na hodinách geografie s pani učiteľkou Törökovou usporiadali veľtrh žiackych cestovných kancelárií. Tomu však predchádzali prípravy na niekoľkých hodinách. Žiaci pracovali vo dvojiciach.

            Cieľom úlohy bolo spoznanie prírodných a kultúrno-historických krás Slovenska, ako miesta cestovného ruchu, samotnou bádateľskou činnosťou. Vyhľadávaním a triedením informácií žiaci získavali praktické zručnosti – plánovanie viacdňového programu pre turistov, kalkulácia celkových nákladov, získanie prehľadu o ubytovacích zariadeniach, verejnej doprave, vzdialenostiach medzi jednotlivými miestami a pod.

            Súčasťou úlohy je aj vytvorenie identity vlastnej cestovnej kancelárie, prezentácia nimi ponúkaného produktu cestovného ruchu, vytvorenie posteru s ponukou konkrétneho zájazdu, pomocou ktorého sa klienti dozvedia o produktoch cestovnej kancelárie.

            V záverečnej fáze sa uskutočnil veľtrh cestovných kancelárií, kedy si žiaci mali možnosť zakúpiť zájazd a zaplatiť za neho pridelenými bodmi. Takto potom ľahko získali prehľad, ktorá cestovná kancelária by predala najviac svojich produktov. Najúspešnejšie boli majiteľky cestovnej kancelárie  Fun TRAVEL Miška Trúchla a Laura Kyžňanská.