• Plodobranie na našej škole v rámci projektu SadOVO

          • V utorok, 25.10., zorganizovali žiačky zo 7. A triedy spolu s aktívnymi členmi žiackej školskej rady, pod vedením pani učiteľky Mgr. Lucie Časnochovej, podujatie s názvom Plodobranie. Akcie sa zúčastnili vybrané triedy prvého stupňa s ich pani učiteľkami. Počas dopoludnia sa žiaci venovali získavaniu informácií hravou formou, kde si precvičili nielen svoje športové zdatnosti, ale aj zmysly ako hmat a chuť. Ďalej sa venovali logickým a výtvarným úlohám, ktoré všetky boli prepojené s naším ovocím. Najkrajšou časťou podujatia bola výstava rôznych odrôd jabĺk a hrušiek v našom novom altánku. Takéto podujatie by sa nedalo zorganizovať bez pomoci a podpory rodičov, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

          • Halloween

          • Utorok, 25.10.2022, sa niesol v našej škole v halloweenskom duchu. Žiaci 1. stupňa prišli do školy oblečení v halloweenských maskách. Po veľkej prestávke sa prešli okolo sídliska ako "strašidelný" sprievod, ktorý navštívil aj Materské škôlky na Estónskej ul. Halloweenský deň pokračoval v školskom klube detí. Najprv mali deti individuálne súťaže v oddeleniach, potom spoločné hry a diskotéku v školskej jedálni. Disdžokejov im robili ôsmaci.

          • Ocenenie šarkanov a tekvíc

          • 25.10.2022 sa zástupcovia biskupických materských a základných škôl stretli v zasadačke Miestneho úradu na Trojičnom námestí. Po privítaní pán starosta, Mgr. Zoltán Pék, ocenil výtvarné a tvorivé zručnosti žiakov a pedagógov, ktorí im pomáhali vytvoriť kreácie pripomínajúce príchod jesene. Z našej školy boli ocenení za šarkana žiaci  zo 4.B a ich pani učiteľka triedna Mgr. Katarína Franková.

          • Hádzanou k pohybu

          • Dňa 20.10.2022 sa žiaci prvého stupňa našej školy zúčastnili na turnaji v minihádzanej v rámci projektu Športom za duševné zdravie detí organizovaného našim partnerským klubom ŠKP Bratislava. V kategórii najmladších - prvákov a druhákov sme obsadili v konkurencii 10 bratislavských škôl 3. miesto. Spomedzi našich žiakov vynikal najmä druhák Peter Zajac, autor takmer všetkých gólov.

            Všetkým našim mladým hádzanárom gratulujeme!  

          • EKOWORKSHOP – Už vieme recyklovať

          • Malý princ spolu s jeho kamarátom rozprávačom nás 19.10.2022 zobrali hneď na niekoľko planét, kde bola potrebná naša pomoc. Na jednej planéte mizli stromy a strácal sa kyslík, na druhej trpeli suchom a na tretej ich zamorili plasty. Hravým, ale zároveň náučným spôsobom sa deti dozvedeli, prečo je tak dôležité pomáhať našej Zemi. Našu planétu treba ľúbiť, ochraňovať a v neposlednom rade separovať odpad. :) Na záver sa znenazdajky na nás vysypali farebné loptičky, ktoré bolo treba roztriediť na papier, sklo a plasty. Deti splnili zadanie bez akéhokoľvek zaváhania. Odchádzali s úsmevmi na tvárach...

          • Záložka do knihy spája školy

          • Tento školský rok sme sa opäť zapojili do 13. ročníka česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy, ktorý sa uskutočňuje vždy v októbri, pri príležitosti Medzinárodného mesiaca školských knižníc. Žiaci mali vyrobiť záložku do knihy na tému: Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie. 17.-18.10.2022 sme uskutočnili výstavu vyrobených záložiek v školskej žiackej knižnici. Potom sme záložky zabalili do škatule a poslali spriatelenej škole do Zlatých Moraviec. S napätím čakáme, aké záložky pošlú oni nám.

          • Kurz vo VC Zaježová v rámci projektu SadOVO

          • Od 12. – 14. októbra 2022 sa naše žiačky Eliška a Jessica spolu s pani učiteľkou Mgr. Luciou Časnochovou zúčastnili trojdenného intenzívneho kurzu, ktorý sa odohral v prostredí malebných Zaježovských lazov. Vo Vzdelávacom centre a jeho okolí  spoznávali a ochutnávali staré odrody jabloní, hrušiek a iných ovocných drevín. Zažili degustáciu odrodových muštov a sušeného ovocia, krajinársku exkurziu po okolí, určovanie odrôd a mnoho ďalších aktivít. Počas kurzu mali aj za úlohu vybrať sortiment ovocných drevín a kríkov, ktoré budú neskôr vysadené v našej školskej záhrade. Na záver účastníci kurzu pripravili pre zaježovskú školu podujatie s názvom Plodobranie, kde naše žiačky najviac nadchla výroba muštu z jabĺk.

          • Biele divadlo

          • Dňa 7.10.2022 sa žiaci 8. a 9. roč. zúčastnili divadelného predstavenia vo forme - scénického čítania.
            Bukovčanovo dielo „Kým kohút nezaspieva“ zobrazujúce existenciálny, miestami až absurdný konflikt medzi desiatimi ľuďmi zavretými v jednej pivnici, bol poňatý formou scénického čítania. Herci pracovali intenzívne s hlasom. Toto predstavenie bolo možnosťou zoznámiť sa s výbornou ukážkou slovenskej tvorby a lepšie si uvedomiť, že sloboda rozhodovania znamená zodpovednosť, že prekročiť tenkú hranicu medzi odvahou a strachom, medzi životom a smrťou, je niekedy až príliš ľahké.

            Estetický zážitok s výchovnou a etickou funkciou, ktorý si žiaci z divadla odniesli, určite podnieti k ďalším diskusiám na hodinách slovenského jazyka, etickej i občianskej výchovy.

          • Jeseň

          • Jesenné obdobie charakterizujú tekvice a šarkany. Tie sme od 28.9. do 6.10.2022 vyrábali na pracovnom vyučovanie alebo na technických prácach. Najkrajšie sme odviezli na výstavu do dažďovej záhrady Miestneho úradu na Trojičnom námestí v Podunajských Biskupiciach. Pozývame Vás na túto výstavu.

          • Európska noc výskumníkov

          • Dňa 30. septembra 2022 sa žiaci a žiačky 7.A triedy spolu s pani učiteľkou Mgr. Luciou Časnochovou a asistentkou učiteľa Jankou Gerhátovou zúčastnili 16. ročníka festivalu Európska noc výskumníkov. Mottom tohtoročného festivalu bolo „Dôverujme vede“ s cieľom zvýšiť záujem o štúdium prírodných vied a technických smerov. Počas akcie žiaci navštívili viaceré vedecké stánky a prednášky, kde sa dozvedeli ako jednoducho zväčšiť cukríky. Objavili príbehy vpísané do ľudských kosti a tajomstvo filmárov s falošnou krvou. Bez povšimnutia neostalo ani vodíkové auto a roboti v podobe rôznych zvierat.

          • Európsky deň jazykov

          • sa oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Rada Európy aj takto podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe. Na našej škole sme tento deň oslávili aktivitami na hodinách nemeckého jazyka a občianskej náuky. Žiaci zo 6.A, 7.A, 7.B, 8.A a 8.B si spolu s pani učiteľkou Vierou Törökovou porozprávali o jazykovej rozmanitosti, o bohatom kultúrnom dedičstve nášho kontinentu i o tom, že porozumenie inej kultúry vedie aj k porozumeniu národov.

            Skúsili sme uspieť v kvíze pozdravov, kde sme rozpoznávali jednotlivé jazyky, prekladali sme svoje obľúbené slová do európskych jazykov. Vypočuli sme si ako znejú. Spoznávali sme vlajky európskych štátov, z ktorých sme si vytvorili strom Európy. Zároveň sme našli množstvo podobností či zaujímavostí vo vzhľade jednotlivých vlajok. Skúste otočiť vlajku Poľska o 180◦ a hneď máte vlajku Monaka 😊!

            A tak sme si v praxi potvrdili slová americkej žurnalistky Flory Lewisovej „Učiť sa ďalší jazyk  nie je len učenie iných pomenovaní pre tie isté veci, ale aj nadobudnutie ďalšieho  spôsobu premýšľania o veciach“