• Stavanie MÁJA

          • Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. Májová čerstvo zazelenaná príroda evokuje mladosť, sviežosť a energiu. Slovenským zvykom už od stredoveku preto bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – MÁJ. Ale MÁJE si ľudia pred svoje domy stavali aj ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami. Poľnohospodárom zas mala priniesť májová zeleň dobrú úrodu. Stavanie májov bolo rozšírené okolo 15. storočia po celej strednej Európe.


            27. apríla 2023 sa naši žiaci z 2.A s pani učiteľkou Mgr. Zuzanou Kaducovou zúčastnili stavania MÁJA v Podunajských Biskupiciach na Uzbeckej ulici. Spoločne s ostatnými deťmi z biskupických MŠ a ZŠ vyzdobili MÁJ, zaspievali si a zatancovali pri ňom. Svoj deň si spestrili pripomenutím si jednej z mnohých tradícií Slovenska.

          • EDUBEE – Včielky pre školy

          • V uplynulých týždňoch v rámci projektu EDUBEE – Včielky pre školy, žiaci 7.A a 3.A triedy, spolu s pani učiteľkou Mgr.  Luciou Časnochovou, realizovali druhú etapu projektu. V tejto časti žiaci vložili jednotlivé druhy včielok do úľov, pričom pozorovali ich liahnutie z kokónov.

            Včielky samotárky sú veľmi mierumilovné, svoje žihadlo použijú len výnimočne. Tieto včielky nám neposkytujú med, ale patria medzi najdôležitejšie opeľovače našich stromov, kríkov a bylín, čím podporujú správne fungovanie ekosystému. V úľoch máme konkrétne druhy Osmia CornutaOsmia rufa. Uvedené druhy včielok sa od seba odlišujú svojím vzhľadom a veľkosťou. Na tieto odlišnosti sa žiaci zamerali počas zážitkového vyučovania, kedy pozorovali ich charakteristické znaky a spôsob života. (21.4.2023)

          • Pomoc, ktorá nič nestojí

          • Daňoví poplatníci a podnikatelia počas roka odvedú štátu na daniach nemalú čiastku. Prečo štátu ponechať podiel, ktorý môže pomôcť pri aktivitách, ktoré sú v prospech ZŠ Bieloruská?

             

            Viac info

          • Zdravý životný štýl siedmakov

          • Naši siedmaci na hodinách občianskej náuky, ale aj doma, skúmali svoj životný štýl. Každý vedel definovať, čo je správne, zdravé a prospešné pre naše zdravie. Alebo práve naopak, čo škodí ľudskému organizmu. V dlhodobejšom projekte sa preto žiaci s pani učiteľkou Törökovou zamerali na to, či je naozaj životný štýl v 7.A a v 7.B zdravý. Bádatelia pracovali  v skupinách, zisťovali a skúmali každodenné návyky spolužiakov. Svoje poznatky o dĺžke spánku, o stravovaní, trávení voľného času či športovaní spracovali do tabuliek, grafov, doplnili ich obrázkami a samozrejme sa s nimi podelili so všetkými počas prezentácií. Mnohí zostali prekvapení (niektorí aj zhrození) z výsledkov ich skúmania. Zaujímavé bolo napr. to,  že len 25% všetkých siedmakov športuje. V jednej trojčlennej skupine,  keď žiaci zrátali čas strávený na mobile počas týždňa, zistili, že maratónom hrania by strávili nepretržite títo traja žiaci celé dva dni! Zarážajúce bolo tiež, že niektorí žiaci jedia len dve jedlá denne, nevynechávajú len raňajky, ale dokonca aj obed. Najlepšie dopadlo skúmanie spánku. Naši siedmaci si vedia pospinkať v dostatočnom množstve 😊. Po prezentáciách prebehol brainstorming nápadov na zlepšenie tohto stavu. Uskutočnenie niektorých návrhov potrebuje pevnú vôľu, pri iných nám pomôžu rôzne appky, ktoré kontrolujú napríklad príjem tekutín. Krásny záver odvedenej práci urobil Mykhailo Zeikan zo 7.B, ktorý povedal: „Jednoducho treba začať a pôjde to.“

          • Zápis do 1. ročníkov

          • 14. - 15. apríla 2023 sa v našej škole uskutočnil zápis do 1. ročníkov. Pani učiteľky so svojimi žiakmi pre budúcich prváčikov pripravili rôzne darčeky. Predškoláci pri zápise ukázali svoje zručnosti v komunikácii, v matematike, v kreslení a iných činnostiach. Už sa tešíme na september, kedy ich privítame na pôde našej školy.

          • Triedne aktívy

          • V stredu, 19. apríla 2023 sa uskutočnia triedne aktívy:
            1. stupeň - o 17:00 hod.
            2. stupeň - o 17:30 hod.

          • Street basketbal

          • Okresné kolo v Street basketbale sa uskutočnilo v našej telocvični 4.4.2023 v dopoludňajších hodinách. Hrá sa na jeden kôš, tri hráčky proti trom. Súťažili medzi sebou ZŠ Rajčianska, ZŠ Bieloruská, Gymnázium Metodova a Gymnázium Frederica Garciu. Zápasy rozhodovali rozhodcovia zo Slovenskej basketbalovej asociácie. Reportáž z tohto podujatia si môžete pozrieť v archíve TV Ružinov/TV šport zo 4.4.2023 (posledné minúty).

          • Finále Školské maratónske hry

          • Finále Školských maratónskych hier sa uskutočnilo vo štvrtok 30. marca 2023 v športovej Hale Elán. Súťažilo sa v piatich zaujímavých disciplínach: 1. Skok do diaľky z miesta štafetovou formou, 2. Štafetový beh v kombinácii šprint a beh cez prekážky, 3. Odhod z kolien plnou loptou spoza hlavy, 4. Prekážková dráha „Formula“ , 5. Preskakovanie olympijských kruhov, 6. Bonusová disciplína bola štafeta 5x200m.

            Celkovo sa zúčastnilo 32 škôl z mestských častí Bratislavy a okresov Bratislavského samosprávneho kraja. Jednotlivé školy museli vytvoriť športové družstvá s 5 deťmi, v ktorých musia byť aspoň dve dievčatá. Týchto hier sa zúčastnilo i naše päťčlenné družstvo, ktoré hájilo farby ZŠ Bieloruská.

          • Prenos žiab na Železnej studničke počas ich migrácie

          • Dňa 28.03.2023 sa žiaci 6.A triedy spolu s Mgr. Luciou Časnochovou a Mgr. Zuzanou Maľakovou zúčastnili dobrovoľníckej, environmentálnej aktivity. Žiaci spolu so študentami Prírodovedeckej fakulty v Bratislave prenášali žaby, konkrétne druh ropuchy bradavičnatej (Bufo bufo), spoza vybudovaných zábran do vody, kde sa rozmnožujú. Našim žiakom sa podarilo preniesť 239 jedincov a 20 párov. Ropucha bradavičnatá patrí medzi užitočné žaby, je nevyhnutná pre správne fungovanie ekosystému. Tešíme sa, že sa naši žiaci zaujímajú o takéto témy a chcú pomôcť.

          • Oceňovanie učiteľov

          • 28. marec od roku 1955 patrí učiteľom. V mestskej časti Podunajské Biskupice to nebolo inak ani tento rok. Starosta, pán Ing. Roman Lamoš, ocenil aj našich troch pedagógov: Mgr. Zuzanu Kmeťovú, Mgr. Luciu Časnochovú a Mgr. Kristiána Leska. Všetkým ďakujeme za ich láskavú, trpezlivú a inšpirujúcu prácu so žiakmi, ďakujeme im za prínos pri rozvoji našej školy a šírení jej dobrého mena.