• Vážení rodičia, milí žiaci

          • V piatok, 17.12.2021, sme ukončili vyučovanie v tomto kalendárnom roku. Chcela by som Vám v mene celého pedagogického kolektívu poďakovať za spoluprácu a ústretovosť počas prvých štyroch mesiacov tohto školského roku. Myslím, že sme z nich vyťažili maximum, a to len vďaka vzájomnej spolupráci a rešpektu.
            Našim pedagógom ďakujem za ich usilovnosť, tvorivosť a odhodlanie, s akým sa venujú našim žiakom aj počas sťažených podmienok výučby.
            Všetkým Vám a Vašim rodinám prajem príjemné prežitie vianočných sviatkov. Veľa zdravia, šťastia, rodinnej pohody a oddychu. Aby sme do nového roku vykročili plní síl, elánu a nového entuziazmu.

            Za vedenie ZŠ Bieloruská Mgr. Katarína Jandová

            Plánovaný nástup po prázdninách je 10.1.2022

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Iniciátorkou myšlienky potešiť osamelých seniorov na Slovensku vianočnými darčekmi bola Janka Galatová, ktorá založila skupinu na Facebooku a oslovila svojich známych, aby sa zapojili do zbierky darčekov pre seniorov v domovoch dôchodcov.

            Vďaka našej pani psychologičke Mgr. Lenke Greculovej sa tento rok prvýkrát do tejto milej iniciatívy zapojila aj naša škola. Informáciu sme nemali zverejnenú na našej webovej stránke. Šírila sa detskými ústami do rodín. Zbierka ukázala, že štedrosť a dobré srdce majú aj v rodinách našich žiakov nezastupiteľné miesto. Spolu sme vyzbierali 42 krabíc. Ďakujeme.

            Fotografie

          • Mikuláš v škole

          • Tento rok prišiel do našej školy Mikuláš dvakrát.

            6.12.2021 mikulášsku skupinu pre nás pripravili pani učiteľky z prvého stupňa a pani psychologička.
            Fotografie

            7.12.2021 nám mikulášsku nádielku priniesol pán starosta Mgr. Zoltán Pék.
            Fotografie

          • Nosenie rúška v škole je povinné

          • Žiak a zamestnanec školy musí mať prekryté horné dýchacie cesty, podľa aktuálne platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR. Výnimka na nosenie rúšok pre žiakov ZŠ a SŠ bola zrušená 25.11.2021.
            Rúško je opatrením na obmedzenie priestorovej distribúcie kvapôčok telesných tekutín.

          • Vážená rodičovská verejnosť.

          • Dovoľujem si vás osloviť na základe invektív na moju adresu a hanenia môjho dobrého mena ako zo strany zriaďovateľa, tak aj hŕstky rodičov na FB.

            Ako to je s našou kotolňou? Som naozaj za stav zodpovedná iba ja?

            Tí, čo máte staršie deti v našej škole viete, že už moja predchodkyňa, pani riaditeľka,  riešila kotolňu, ktorá bola vo veľmi zlom technickom stave. Keď som v novembri 2017 nastúpila do funkcie, pracovníčka MiÚ ma informovala, že kotolňa sa bude rekonštruovať. Dali sme jej k dispozícii projektovú dokumentáciu kotolne. Po jej vrátení nám bolo oznámené, že projekt na rekonštrukciu kotolne je spracovaný a čaká sa na schválenie.

             

            Medzitým sme riešili havárie v kotolni:

            Ÿ Marec 2019 v dvoch etapách s opravovalo:

            • Výmena poistného ventilu na exp. nádobe DN125 v kotolni ZŠ. Prevedené práce boli vykonané v súlade STN EN. Dostali sme k tento oprave Protokol o nadstavení PV.
            • Výmen zemných šupatiek v šachte
            • Výmena prasknutej prípojky vody v kotolni a pred kotolňou

            Ÿ Máj 2019 – výmena tlakomeru a trojcestného ventilu

            Ÿ Január 2020 – Výmena kompresorov v kotolni

            - 9.9.2021 – únik plynu v kotolni sme riešili oznamom MiÚ a vo vlastnej réžii sme poruchu opravili.
             

            Revízie vykonané počas môjho funkčného obdobia:

            - 13.2.2019 – skúška poistného ventilu.

            - 7.12. 2020 – revízia obidvoch kotlov, ktorá bola v poriadku.

            - 1.10. 2021 – revízia kotolne, ktorá konštatovala havarijný stav.

             

            Vždy, keď prišli z MiÚ tieto havárie opravovať, kompetentnej pracovníčky som sa pýtala, kedy bude rekonštrukcia kotolne? Odpoveďou boli pokrčené plecia a úsmev. To, že projekt rekonštrukcie kotolne neprešiel, som sa nedozvedela, hoci s pracovníkmi MiÚ komunikujem pomerne často.

            3.9.2020 bol na MiÚ zaslaný návrh rozpočtu na r. 2021, z kapitálových výdajov citujem:

            • Realizovať plánovanú rekonštrukciu troch tried: PC, dielne, fyz.-chem. laboratórium.
            • Realizovať plánovanú rekonštrukciu kotolne.

            Problém 30-ročnej kotolne nie je problém, ktorý nastal počas môjho štvorročného funkčného obdobia. Je ľahké hádzať vinu na riaditeľa školy, ktorý je síce zodpovedný za údržbu budovy, ale len v drobných opravách. Za ostatné je zodpovedný zriaďovateľ. A zriaďovateľovi vyhovoval stav, že kotolňa ide, hoci sa už o neodkladnej rekonštrukcii kotolne hovorilo pred mojím nástupom do funkcie.

            Na odstránení poruchy kotla (12.-14.10.2021) sme sa podieľali obe strany, a to: pán školník zabezpečil nezohnateľnú súčiastku, ktorá sa už nevyrába a MiÚ zabezpečil mechanika, ktorý vďaka novej súčiastke kotol sprevádzkoval.

            Nie som si vedomá toho, že by pracovníci našej školy niečo ohľadne kotolne zanedbali.

             

            Odpoveď na podnet FB

            Nekúrili sme dva a pol dňa. Každý deň sme tu mali niekoľkých mechanikov, ktorí sa snažili kotol opraviť a spojazdniť. Čakali sme na ich verdikt. Preto sme oznam pre rodičov aktuálne  dávali až v podvečer. Snažili sme sa čo najdlhšie nechať školu otvorenú, aby sme rodičom, ktorí chodia riadne do práce, nekomplikovali život. Môžem vás ubezpečiť, vážení rodičia, že som si každý deň obišla triedy, aby som zistila, ako teplo/zima je v triedach, v prípade, že sa nebude ani v piatok kúriť. Kládla som si otázku: „Dať či nedať riaditeľské voľno.“  Mnohí naši žiaci počas hodiny sedeli v krátkych rukávoch.  To je dôkaz, že nebola taká zima, ako opisujete na FB.

            Vážená hŕstka nespokojných rodičov. Útoky na moju osobu sa začali s mojím nástupom do funkcie. Ešte ste ani nevedeli, kto som, už ste začali očierňovať moje meno. A očierňujete ho neoprávnene doteraz. Vytvorili ste si svoj funklub, kde stále rozdúchavate vášne proti mne a vybraným pedagógom školy. Opýtali ste sa zamestnancov, či chcú vymeniť riaditeľku školy? Opýtali ste sa detí, ako sa im komunikuje s pani riaditeľkou? Boli ste niekedy na brigáde? Pomohli ste niekedy škole? Alebo cieľom vašich útokov je rozbiť to, čo sa nám podarilo dobré vybudovať?

             

            Milí rodičia, naši priaznivci. Ďakujeme vám za vašu priazeň a podporu v týchto ťažkých časoch vášní a nespravodlivých emócií. Vieme, že oceňujete množstvo práce, ktoré sa nášmu kolektívu podarilo za posledných pár rokov v prospech školy urobiť. Vieme, že oceňujete prístup pedagógov k vašim deťom, že chceme okrem vzdelávania z nich vychovať spoľahlivé, samostatne mysliace a zodpovedné bytosti, ktoré sú vedené k priateľstvu, humanizmu, športu a k ochrane prírody. Ďakujeme vám, že nám v týchto cieľoch pomáhate. Ďakujeme, že pomáhate našej škole.

             

            Za ZŠ Bieloruská: Mgr. Katarína Jandová, riaditeľka školy

             

          • Základné informácie zo školského semaforu

            • podľa Covid Automatu budú školy otvorené vo všetkých farbách okresov.
            • na rozdiel od minulého školského roku bude prerušené vyučovanie len na úrovni triedy, nie v celej škole, resp. podľa odporúčaní miestneho RUVZ.
            • ak sa v triede vyskytne pozitívny žiak, ostáva v 10 dňovej karanténe a musí absolvovať PCR test. V karanténe ostávajú všetci, ktorí s ním prišli do kontaktu 2 dni pred zistením pozitivity. V karanténe nemusia ostať tí žiaci, ktorí majú výnimku z karantény (podľa prevádzkových možností školy.)

            Vyhlásenie o bezpríznakovosti

            • vyhlásenie sa predkladá pri nástupe do školy a vždy po každom prerušení dochádzky v trvaní 3 a viac dní, vrátane víkendov a sviatkov.
            • vyhlásenia sa vypisujú elektronicky cez Edupage.
            • ak žiak nepredloží vyhlásenie, považuje sa za príznakového, je umiestnený do karanténnej miestnosti a je privolaný rodič dieťaťa.

            Ospravedlňovanie dochádzky

            • rodič môže ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Pri absencii z dôvodu choroby presahujúcej 5 dní, je potrebné potvrdenie od lekára.
          • Nová vyhláška č.250

          • Od pondelka 4.10.2021 rúška nebudú povinné pre žiakov ZŠ, špeciálnych ZŠ a žiakov prvých 4 ročníkov stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom a to v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu, čiže v triede počas vyučovania.

            Nosenie rúšok bude aj naďalej povinné v interiéri škôl mimo uzatvoreného kolektívu (napr. chodba, šatne, toalety). V prípade účasti žiakov na hromadných podujatiach alebo stretnutia žiakov z viacerých tried, ostáva nosenie rúšok pre deti povinné.

            Nosenie rúšok u detí naďalej odporúčame a považujeme ho za účinnú súčasť prevencie nákazy vírusom SARS-CoV-2 a ďalších nákazlivých respiračných ochorení, ako je napríklad chrípka a jej podobné ochorenia.

          • Brigáda - ĎAKUJEME

          • Ďakujeme asi tridsiatke našich rodičov, asi dvadsiatim piatim našim zamestnancom a našim žiakom, že 23.9.2021 od 15.00 do 18.00 h. priložili roku k dielu a zveľaďovali okolie školy na piatich pracoviskách. Maľovali sa preskakovačky a veselé obrázky na asfaltovom dvore. Pre hlavným vchodom sa ošetrovali kvety a kríky, Maľovala sa ďalšia časť plota, vsádzali sa do trávy vyvýšené záhony a naši najmenší informovali všetkých účastníkov o možnostiach, ako sa správať ekologickejšie a šetrnejšie k nášmu životnému prostrediu. Však sme Super Eko Škola. Slniečko nám prialo. Za nami bolo vidieť kus statočne vykonanej práce. Niektorí naši rodičia sa rozhodli, že nám prídu ešte pomôcť s domaľovaním preskakovačiek v stredu 29.9.2021..

            Ešte raz ĎAKUJEME.

          • 800. výročie

          • Ulička chutí alebo varenie guľáša na Biskupickej ulici je jedno z tradičných podujatí našej obce. Ním sa začal sled aktivít, ktoré majú pripomenúť Biskupičanom 800. výročie prvej zmienky o Podunajských Biskupiciach. Guľáš varili aj naši zamestnanci školy. Podporiť ich prišli naši rodičia i žiaci. Atmosféra bola výborná. Padol návrh, že na budúci rok môžeme guľáš variť spoločne - zamestnanci i rodičia. Všetkým zúčastneným ďakujeme za podporu ZŠ Bieloruská.

          • Zlepšenie kľúčových kompetencií žiakov

          • Oznamujeme žiakom a ich rodičom, že sa 2.8.2021 začala rekonštrukcia troch odborných učební. Ide o projekt Zlepšenie kľúčových kompetencií žiakov, ktorý realizuje MČ Podunajské Biskupice. Hrubé práce boli dokončené k 31.8.2021 Ukončenie prác je plánované na november 2021. Na nejaký čas bude ŠKD pôsobiť v kmeňových triedach, kde nie sú zvončeky. Preto Vás žiadame o pochopenie a toleranciu pri realizácii tohto projektu počas školského roka 2021/22.

          • Maľovali sme

          • 6. - 8.7.2021 sa učitelia, žiaci i rodičia pustili do skrášľovania exteriéru školy. Maľovanie má pripomenúť okoloidúcim, že sme Super Eko Škola, ktorá sa zaujíma o zmenu klímy na našej planéte a rôznymi aktivitami sa snažíme chrániť svoje životné prostredie. Aby sa deti mohli venovať pohybu, je tam aj niekoľko preskakovačiek. Všetkým zúčastneným ďakujeme. Veríme, že v auguste alebo v septembri budeme pokračovať, aby obyvatelia videli, že v našej škole to žije.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Maľovali sme.

          • PRÁZDNINY

          • Príjemné prežitie letných prázdnin a dovoleniek prajeme všetkým žiakom rodičom a zamestnancom. Našim deviatakom šťastné dni na pôde stredných škôl v budúcom školskom roku.

          • Zmena klímy

          • Dotazník je určený pre žiakov 1. stupňa. Je veľmi jednoduchý, zrozumiteľný a obsahuje iba 5 otázok. Je súčasťou projektu Super Eko Škola. Prosíme našich rodičov i verejnosť, ktorí majú doma žiaka 1. - 4. ročníka, aby spolu s dieťaťom tento dotazníček vyplnili. Ďakujeme za spoluprácu a spoločné napĺňanie úloh nášho ekologického projektu.

          • Projekt SUPER EKO ŠKOLA

          • Ministerstvo životného prostredia SR je správca programu SK-Klíma "Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy”, financovaného z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho finančného mechanizmu. Naša škola sa do výzvy ACC03 tiež zapojila. 27.3.2020 sme podali žiadosť o projekt SUPER EKO ŠKOLA (COOL ECO SCHOOL). Tomuto počinu predchádzalo prípravné obdobie (asi od jesene 2019), kedy sme sa oboznamovali s možnosťami, ktoré nám projekt ponúka, ako naplniť jeho obsah. Dňa 26.2.2021 RŠ podpísala s ministrom ŽP SR zmluvu na tento projekt, ktorý sa začína realizovať. Piatimi percentami sa na financovaní podieľa aj MČ Podunajské Biskupice. Za úspech schválenia projektu vďačíme aj našim rodičom, ktorí po celý ten čas s nami spolupracujú.