• Festival vody

          • Dňa 7. decembra sa žiačky 7.A triedy, pod vedením p. učiteľky Časnochovej zúčastnili finále súťaže Festival vody 2022. Ide o podujatie, ktorého súčasťou je prehliadka súťažných projektov žiakov základných škôl a osemročných gymnázií  o vode, ktorú BVS, a.s. realizuje už od roku 2010. Cieľom festivalu je rozvoj vedomostí  a znalostí detí o pitnej vode – jej výrobe, distribúcii, odvádzaní a čistení odpadových vôd, ale aj o dôležitosti a nenahraditeľnosti vody pre človeka a prírodu. Naše žiačky boli aktívnou súčasťou tohto podujatia, počas ktorého  odprezentovali projekt s názvom „Čo na nás padá z neba?“. Podujatie si užili a tešia sa na ďalší ročník festivalu.

          • Riaditeľské voľno

          • Vážení zákonní zástupcovia,
            vzhľadom na vysokú chorobnosť pedagógov, riaditeľka školy oznamuje, že v dňoch 12. – 13.12.2022 bude riaditeľské voľno pre 1. – 9. ročník. V prípade, že zákonní zástupcovia žiakov 1. – 4. ročníka nemajú kam dať dieťa, môžu ho poslať do školy od 7:30 h. do 16:00 hod. Prosíme, aby ste cez Edupage oznámili, či dieťa pošlete v čase riaditeľského voľna do školy do 9.12.2022 do 10:00 hod. On-line vzdelávanie nebude.

            Vedenie školy

          • Oznam z MiÚ Podunajské Biskupice

          • Prosíme rodičov, ktorí si chcú uplatňovať naďalej dotáciu na stravu (zľavu na obedy) od 1. 1. 2023, aby si prišli vyplniť nové čestné vyhlásenie na oddelenie školstva Miestneho úradu na Žiackej ulici 2 v Podunajských Biskupiciach do 15. 12. 2022.

            Týka sa to len rodičov, ktorí si neuplatňujú daňový bonus na dieťa.

            Telefonický kontakt: 0918 608 415

          • SadOVO - výsadba ovocných stromov a kríkov

          • V piatok, 25. 11. 2022, si žiaci 7.A triedy spolu s pani učiteľkou Mgr. Luciou Časnochovou vyskúšali prácu záhradkárov. V záverečnej etape projektu vysadili v školskej záhrade ovocné stromy a kríky starých slovenských odrôd pod vedením odborníkov. Veľmi sa tešíme z realizovaného projektu a pevne veríme, že snahu našich žiakov ocení aj široká verejnosť.

          • Projekt KRÓKUS

          • Naša škola sa zapojila do projektu s názvom Krokus (Šafran) pod vedením pani učiteliek Mgr. Lucie Časnochovej a Mgr. Zuzany Maľákovej. Naši deviataci vysadili cibuľky žltých krókusov, ktoré kvitnú približne v dobe Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu. Projekt je realizovaný v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI) a Múzeom židovskej kultúry. Cieľom projektu Krókus (Šafran) je pripomienka približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu. Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť.

          • BUBNOVAČKA

          • Gastroškola je našou partnerskou strednou školou, s ktorou každoročne organizujeme niekoľko pekných podujatí a vzájomne si vychádzame v ústrety. Preto sme spoločne zorganizovali BUBNOVAČKU.

            Tento rok sme bubnovali 18. novembra 2022 medzi 10. - 11. hod. Náš sprievod sa prešiel po sídlisku Medzi jarky. Zabubnovali sme si spoločne a pripomenuli si, že Hlas detí je dôležitý. Bubnovačku rozbehlo v roku 2014 Centrum Slniečko, ktoré sa problematike násilia na deťoch venuje viac ako 20 rokov. S násilím sa môžeme porátať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás netýka.

            Bubnujeme – „Aby bolo deti lepšie počuť!" Deti pred násilím ticho neochráni! (www.bezmodrin.sk)

            November - mesiac prevencie.pdf
            Prevencia násilia páchaného na deťoch.pdf

          • Pasovačka

          • Pasovanie prvákov sa stalo už naším tradičným podujatím. 8.11.2022 sa žiaci z 1.A a z 1.B stretli v školskej jedálni. Všetci boli slávnostne oblečení. Svojim rodičom, blízkym a pani učiteľkám ukázali, čo všetko sa za dva mesiace naučili. Spievali, tancovali, recitovali. Potom ich kráľovná pasovala za žiakov našej školy. Na pamiatku každý z nich dostal aj knihu Rozprávkové príbehy.

            Fotogaléria 1.A

            Fotogaléria 1.B

          • V Gastroškole

          • Naša základná škola má dlhoročnú spoluprácu s Gastroškolou. Opäť ich priestory navštívili naši deviataci 10.11.2022 v rámci Dňa otvorených dverí. Stretli sa tam aj s tromi našimi bývalými žiakmi, ktorí ich oboznámili s obsahom vzdelávania na tejto strednej škole. Okrem toho ochutnali kulinárske osobitosti terajších žiakov. Exkurzia sa našim deviatakom veľmi páčila.

          • Rada rodičov a triedne aktívy

          • Stretnutie rady rodičov sa uskutoční v pondelok 7.11.2022 o 17:00 h. v spoločenskej miestnosti. Zástupcov jednotlivých tried z radov rodičov srdečne pozývame.

            Triedne aktívy (stretnutia rodičov) sa uskutočnia v stredu 9.11.2022 v kmeňových triedach.
            1. stupeň o 17:00 hod. a 2. stupeň o 17:30 hod.
            Všetkých zákonných zástupcov srdečne pozývame na stretnutie s pedagógmi.

          • Plodobranie na našej škole v rámci projektu SadOVO

          • V utorok, 25.10., zorganizovali žiačky zo 7. A triedy spolu s aktívnymi členmi žiackej školskej rady, pod vedením pani učiteľky Mgr. Lucie Časnochovej, podujatie s názvom Plodobranie. Akcie sa zúčastnili vybrané triedy prvého stupňa s ich pani učiteľkami. Počas dopoludnia sa žiaci venovali získavaniu informácií hravou formou, kde si precvičili nielen svoje športové zdatnosti, ale aj zmysly ako hmat a chuť. Ďalej sa venovali logickým a výtvarným úlohám, ktoré všetky boli prepojené s naším ovocím. Najkrajšou časťou podujatia bola výstava rôznych odrôd jabĺk a hrušiek v našom novom altánku. Takéto podujatie by sa nedalo zorganizovať bez pomoci a podpory rodičov, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

          • Halloween

          • Utorok, 25.10.2022, sa niesol v našej škole v halloweenskom duchu. Žiaci 1. stupňa prišli do školy oblečení v halloweenských maskách. Po veľkej prestávke sa prešli okolo sídliska ako "strašidelný" sprievod, ktorý navštívil aj Materské škôlky na Estónskej ul. Halloweenský deň pokračoval v školskom klube detí. Najprv mali deti individuálne súťaže v oddeleniach, potom spoločné hry a diskotéku v školskej jedálni. Disdžokejov im robili ôsmaci.

          • Ocenenie šarkanov a tekvíc

          • 25.10.2022 sa zástupcovia biskupických materských a základných škôl stretli v zasadačke Miestneho úradu na Trojičnom námestí. Po privítaní pán starosta, Mgr. Zoltán Pék, ocenil výtvarné a tvorivé zručnosti žiakov a pedagógov, ktorí im pomáhali vytvoriť kreácie pripomínajúce príchod jesene. Z našej školy boli ocenení za šarkana žiaci  zo 4.B a ich pani učiteľka triedna Mgr. Katarína Franková.

          • Hádzanou k pohybu

          • Dňa 20.10.2022 sa žiaci prvého stupňa našej školy zúčastnili na turnaji v minihádzanej v rámci projektu Športom za duševné zdravie detí organizovaného našim partnerským klubom ŠKP Bratislava. V kategórii najmladších - prvákov a druhákov sme obsadili v konkurencii 10 bratislavských škôl 3. miesto. Spomedzi našich žiakov vynikal najmä druhák Peter Zajac, autor takmer všetkých gólov.

            Všetkým našim mladým hádzanárom gratulujeme!  

          • EKOWORKSHOP – Už vieme recyklovať

          • Malý princ spolu s jeho kamarátom rozprávačom nás 19.10.2022 zobrali hneď na niekoľko planét, kde bola potrebná naša pomoc. Na jednej planéte mizli stromy a strácal sa kyslík, na druhej trpeli suchom a na tretej ich zamorili plasty. Hravým, ale zároveň náučným spôsobom sa deti dozvedeli, prečo je tak dôležité pomáhať našej Zemi. Našu planétu treba ľúbiť, ochraňovať a v neposlednom rade separovať odpad. :) Na záver sa znenazdajky na nás vysypali farebné loptičky, ktoré bolo treba roztriediť na papier, sklo a plasty. Deti splnili zadanie bez akéhokoľvek zaváhania. Odchádzali s úsmevmi na tvárach...

          • Záložka do knihy spája školy

          • Tento školský rok sme sa opäť zapojili do 13. ročníka česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy, ktorý sa uskutočňuje vždy v októbri, pri príležitosti Medzinárodného mesiaca školských knižníc. Žiaci mali vyrobiť záložku do knihy na tému: Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie. 17.-18.10.2022 sme uskutočnili výstavu vyrobených záložiek v školskej žiackej knižnici. Potom sme záložky zabalili do škatule a poslali spriatelenej škole do Zlatých Moraviec. S napätím čakáme, aké záložky pošlú oni nám.

          • Kurz vo VC Zaježová v rámci projektu SadOVO

          • Od 12. – 14. októbra 2022 sa naše žiačky Eliška a Jessica spolu s pani učiteľkou Mgr. Luciou Časnochovou zúčastnili trojdenného intenzívneho kurzu, ktorý sa odohral v prostredí malebných Zaježovských lazov. Vo Vzdelávacom centre a jeho okolí  spoznávali a ochutnávali staré odrody jabloní, hrušiek a iných ovocných drevín. Zažili degustáciu odrodových muštov a sušeného ovocia, krajinársku exkurziu po okolí, určovanie odrôd a mnoho ďalších aktivít. Počas kurzu mali aj za úlohu vybrať sortiment ovocných drevín a kríkov, ktoré budú neskôr vysadené v našej školskej záhrade. Na záver účastníci kurzu pripravili pre zaježovskú školu podujatie s názvom Plodobranie, kde naše žiačky najviac nadchla výroba muštu z jabĺk.

          • Biele divadlo

          • Dňa 7.10.2022 sa žiaci 8. a 9. roč. zúčastnili divadelného predstavenia vo forme - scénického čítania.
            Bukovčanovo dielo „Kým kohút nezaspieva“ zobrazujúce existenciálny, miestami až absurdný konflikt medzi desiatimi ľuďmi zavretými v jednej pivnici, bol poňatý formou scénického čítania. Herci pracovali intenzívne s hlasom. Toto predstavenie bolo možnosťou zoznámiť sa s výbornou ukážkou slovenskej tvorby a lepšie si uvedomiť, že sloboda rozhodovania znamená zodpovednosť, že prekročiť tenkú hranicu medzi odvahou a strachom, medzi životom a smrťou, je niekedy až príliš ľahké.

            Estetický zážitok s výchovnou a etickou funkciou, ktorý si žiaci z divadla odniesli, určite podnieti k ďalším diskusiám na hodinách slovenského jazyka, etickej i občianskej výchovy.