• TRIEDNE AKTÍVY

          • 31. mája 2023 sa uskutočnia v tomto školskom roku posledné triedne aktívy, a to na
            1. stupni o 17:00 hod.
            2. stupni o 17:30 hod.

          • Motýlia záhrada

          • Tento školský rok sme sa opäť po štyroch rokoch zapojili do krásneho projektu s názvom MOTÝLIA ZÁHRADA. 3.A, 3.B, 6.AII. oddelenie ŠKD vo svojich triedach vytvorili podmienky pre vývoj húseníc motýľa. Pár týždňov sme pozorovali, ako sa naše húsenice kŕmili, hmýrili až sa na záver zakuklili do písmenka J. Po niekoľkých dňoch sa vyliahli krásne motýle, ktoré sa nevedeli dočkať, kým ich spoločne vypustíme do prírody. Deti sa veľmi tešili tejto aktivite. So zatajeným dychom sledovali túto premenu a veľmi sa im páčilo, keď sme motýlikov vypúšťali. Vďaka patrí aj pani učiteľkám: Janka Bugárová, Mgr. Lucka Časnochová, pani vychovávateľka Zuzka Hauková a Mgr. Dominika Vojtilová, ktoré žiakov sprevádzali počas zážitkového vzdelávania.

          • Malkia

          • Dňa 16.5.2023 sa triedy 2.A a 2.B vybrali na školský výlet do Malkia Parku (Orechová Potôň). Videli úžasné šelmy a rôzne exotické zvieratá, ktoré mali možnosť aj kŕmiť. Žiakom sa výlet veľmi páčil, aj napriek nepriaznivému počasiu si odnášajú krásne spomienky na prvý výlet so svojimi triednymi pani učiteľkami pani Zuzanou Kaducovou a  pani Michaelou Tarbajovou a pani asistentkou pani Jankou Gerhátovou. 

          • Deň matiek

          • 17.5.2023 pri príležitosti Dňa matiek zorganizovala MČ Podunajské Biskupice vystúpenie našich šikovných detí z materských a základných škôl. Pridali sa aj niektoré kluby, ktoré sa venujú talentovaným tanečníkom a džudistom. V kultúrnom dome Vetvár bola plná sála mamičiek, babičiek, tiet.....  V programe vystúpila s básničkou o mamách naša žiačka Mášenka z 3.A a tanečníčky z tanečného krúžku, ktorý vedie pani učiteľka Janka Bugárová.

          • Včelárska záhrada

          • Prváci a pár druhákov sa vybralo 15.5.2023 na výlet do včelej záhrady v Smoleniciach. Objavovali spolu príbeh vzniku medu, od kvetov na lúke, cez obetavú prácu včeličiek, trpezlivú prácu včelára, až po pohár plný medu na našom stole. Aj si pobehali v kvetinovom bludisku a na záver sa naučili vyrábať sviečku. Žiaci sa vracali domov s množstvom nových poznatkov o včielkach a mede. Viac na: vcelovina.sk

          • Ekonomická gramotnosť

          • 16.5.2023 prišli medzi žiakov 8. - 9. ročníka študenti z Galileo school. Spropagovali camp, ktorý sa uskutoční v ich škole v lete od 9.8. do 11.8.2023 od 9:00 do 15:00 h. Camp sa sústredí na zlepšenie študentských znalostí z oblasti ekonomiky, financií, monetárnej a fiškálnej politiky a prvej brigády. Bližšie informácie cez Edupage.

          • Škola v prírode

          • 15.5.2023 odcestovali dve skupiny žiakov do školy v prírode. Žiaci zo 4.A a 4.B išli autobusom do Penziónu Lagáň v Radave. Žiaci zo 6.A si užívali cestu vlakom, ktorá skončila vo Veľkom Slavkove vo Vysokých Tatrách. Všetci účastníci sa vrátili 19.5.2023 spokojní, plní zážitkov, aj keď im počasie neprialo. 

            Fotogaléria 4.A + 4.B

            Fotogaléria 6.A

          • Lízanková výzva

          • Dňa 4.5.2023 sme odovzdali pani Novekovej zozbierané lízanky za našu ZŠ Bieloruská. Našej škole sa podarilo vyzbierať 1667 lízaniek. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí prispeli čo i len jednou lízankou. Aj VAŠA lízanka pomôže v najbližších dňoch zmierniť pachuť v ústach detičkám po chemoterapii.

            Tešíme sa, že sme sa mohli zúčastniť a aspoň symbolicky pomôcť chorým deťom. Ďakujeme!

          • Deň matiek

          • Deň matiek je deň, kedy sa vzdáva úcta materstvu, matkám, mamkám, mamičkám, mamulienkam... Na Slovensku sa deň matiek oslavuje druhú májovú nedeľu – 14. máj 2023. V tento deň dávajú deti svojim mamám darčeky, často vlastnoručne vyrobené. Ďakujeme vám, naše matky, mamky, mamičky, mamulienky ... za všetko, čo pre nás počas celého roka robíte, za úsmev, objatie a lásku, ktorej máte pre nás nadostač.

          • Športový deň

          • Tradičným podujatím je Športový deň biskupických základných škôl v športovom areáli Tryskáč, ktorý organizuje pre žiakov MČ Podunajské Biskupice. 5 mája 2023 sa v turnajoch stretli ZŠ Bieloruská,
            ZŠ Podzáhradná, ZŠ Biskupická a ZŠ Vetvárska. Súťažilo sa v troch športových disciplínach: futbal, vybíjaná a minihádzaná. Naši športovci sa umiestnili takto:


            Futbal – žiaci 1. stupeň                               1. miesto

            Vybíjaná – žiaci  1. – 2. ročník                     2. miesto

            Vybíjaná – žiaci 3. – 4. ročník                      3. miesto

            Minihádzaná – žiaci 1. – 2. ročník              1. miesto

            Minihádzaná – žiaci 3. – 4. ročník              2. miesto

            Vybíjaná – žiaci 2. stupeň                            1. miesto

            Futbal – žiaci 2. stupeň                               4. miesto


            Z víťazstva jednotlivých našich družstiev sa tešíme a blahoželáme im. No víťazom je každý, kto si na Tryskáči zašportoval a zmeral si sily a výkon s družstvami z ostatných biskupických škôl.

          • Dopravná výchova

          • 4. mája 2023 žiaci 1. stupňa plnili ciele dopravnej výchovy. Pre prváčikov si pripravili dopravné ihrisko pred školou páni policajti s Mestskej polície Bratislava. Druháci, tretiaci a štvrtáci sa presunuli na dopravné ihrisko vo Vrakuni, kde strávili niekoľko zaujímavých chvíľ. Pre žiakov to bol výnimočný deň, pretože si zopakovali vedomosti z dopravnej výchovy, ale mohli si do školy priniesť aj kolobežky. A tých bolo pod schodiskom školy neúrekom.

          • Stavanie MÁJA

          • Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. Májová čerstvo zazelenaná príroda evokuje mladosť, sviežosť a energiu. Slovenským zvykom už od stredoveku preto bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – MÁJ. Ale MÁJE si ľudia pred svoje domy stavali aj ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami. Poľnohospodárom zas mala priniesť májová zeleň dobrú úrodu. Stavanie májov bolo rozšírené okolo 15. storočia po celej strednej Európe.


            27. apríla 2023 sa naši žiaci z 2.A s pani učiteľkou Mgr. Zuzanou Kaducovou zúčastnili stavania MÁJA v Podunajských Biskupiciach na Uzbeckej ulici. Spoločne s ostatnými deťmi z biskupických MŠ a ZŠ vyzdobili MÁJ, zaspievali si a zatancovali pri ňom. Svoj deň si spestrili pripomenutím si jednej z mnohých tradícií Slovenska.

          • EDUBEE – Včielky pre školy

          • V uplynulých týždňoch v rámci projektu EDUBEE – Včielky pre školy, žiaci 7.A a 3.A triedy, spolu s pani učiteľkou Mgr.  Luciou Časnochovou, realizovali druhú etapu projektu. V tejto časti žiaci vložili jednotlivé druhy včielok do úľov, pričom pozorovali ich liahnutie z kokónov.

            Včielky samotárky sú veľmi mierumilovné, svoje žihadlo použijú len výnimočne. Tieto včielky nám neposkytujú med, ale patria medzi najdôležitejšie opeľovače našich stromov, kríkov a bylín, čím podporujú správne fungovanie ekosystému. V úľoch máme konkrétne druhy Osmia CornutaOsmia rufa. Uvedené druhy včielok sa od seba odlišujú svojím vzhľadom a veľkosťou. Na tieto odlišnosti sa žiaci zamerali počas zážitkového vyučovania, kedy pozorovali ich charakteristické znaky a spôsob života. (21.4.2023)

          • Pomoc, ktorá nič nestojí

          • Daňoví poplatníci a podnikatelia počas roka odvedú štátu na daniach nemalú čiastku. Prečo štátu ponechať podiel, ktorý môže pomôcť pri aktivitách, ktoré sú v prospech ZŠ Bieloruská?

             

            Viac info

          • Zdravý životný štýl siedmakov

          • Naši siedmaci na hodinách občianskej náuky, ale aj doma, skúmali svoj životný štýl. Každý vedel definovať, čo je správne, zdravé a prospešné pre naše zdravie. Alebo práve naopak, čo škodí ľudskému organizmu. V dlhodobejšom projekte sa preto žiaci s pani učiteľkou Törökovou zamerali na to, či je naozaj životný štýl v 7.A a v 7.B zdravý. Bádatelia pracovali  v skupinách, zisťovali a skúmali každodenné návyky spolužiakov. Svoje poznatky o dĺžke spánku, o stravovaní, trávení voľného času či športovaní spracovali do tabuliek, grafov, doplnili ich obrázkami a samozrejme sa s nimi podelili so všetkými počas prezentácií. Mnohí zostali prekvapení (niektorí aj zhrození) z výsledkov ich skúmania. Zaujímavé bolo napr. to,  že len 25% všetkých siedmakov športuje. V jednej trojčlennej skupine,  keď žiaci zrátali čas strávený na mobile počas týždňa, zistili, že maratónom hrania by strávili nepretržite títo traja žiaci celé dva dni! Zarážajúce bolo tiež, že niektorí žiaci jedia len dve jedlá denne, nevynechávajú len raňajky, ale dokonca aj obed. Najlepšie dopadlo skúmanie spánku. Naši siedmaci si vedia pospinkať v dostatočnom množstve 😊. Po prezentáciách prebehol brainstorming nápadov na zlepšenie tohto stavu. Uskutočnenie niektorých návrhov potrebuje pevnú vôľu, pri iných nám pomôžu rôzne appky, ktoré kontrolujú napríklad príjem tekutín. Krásny záver odvedenej práci urobil Mykhailo Zeikan zo 7.B, ktorý povedal: „Jednoducho treba začať a pôjde to.“

          • Zápis do 1. ročníkov

          • 14. - 15. apríla 2023 sa v našej škole uskutočnil zápis do 1. ročníkov. Pani učiteľky so svojimi žiakmi pre budúcich prváčikov pripravili rôzne darčeky. Predškoláci pri zápise ukázali svoje zručnosti v komunikácii, v matematike, v kreslení a iných činnostiach. Už sa tešíme na september, kedy ich privítame na pôde našej školy.

          • Triedne aktívy

          • V stredu, 19. apríla 2023 sa uskutočnia triedne aktívy:
            1. stupeň - o 17:00 hod.
            2. stupeň - o 17:30 hod.

          • Street basketbal

          • Okresné kolo v Street basketbale sa uskutočnilo v našej telocvični 4.4.2023 v dopoludňajších hodinách. Hrá sa na jeden kôš, tri hráčky proti trom. Súťažili medzi sebou ZŠ Rajčianska, ZŠ Bieloruská, Gymnázium Metodova a Gymnázium Frederica Garciu. Zápasy rozhodovali rozhodcovia zo Slovenskej basketbalovej asociácie. Reportáž z tohto podujatia si môžete pozrieť v archíve TV Ružinov/TV šport zo 4.4.2023 (posledné minúty).